Hvorfor er det kun om vinteren man må spise simremad? Nej, vel? Det synes vi heller ikke, så derfor stod aftenens menu på Rømertopf-kylling. Det blev en spændende rejse udi parteringens kunst, inden rømertopfen endeligt kunne fyldes med grønt, fugl og rødt.

En Rømertopf skal sættes i blød i min. 10 minutter inden den skal sættes ind i en kold ovn.
En Rømertopf skal sættes i blød i min. 10 minutter inden den skal sættes ind i en kold ovn.

Udgangspunktet for det foreliggende arbejde var en fuldvoksen kylling på 1.700 gram (dansk, naturligvis), friske grøntsager, en stak krydderurter, en god flaske rødvin samt vores uundværlige Rømertopf. Første skridt var at iblødsætte denne fantastiske lerting, så den kunne nå at trække en masse væske til sig.

Mine parteringsevner var lidt slidte, så jeg startede med at YouTube nogle videoer for lige at få formen helt skarp, inden dyret skulle skilles ad. Den tilgang kan anbefales – men kun hvis du har meget tid. Efter at have set fem små videoer konkluderede jeg, at det eneste de var enig eom var, at man skulle starte med at skære lårene fra.

Partering

Kyllingen parteret i fire: Lår+overlår samt bryststykket og vingerne.

Kyllingen parteret i fire: Lår+overlår samt bryststykket og vingerne.

Således ikke meget klogere startede parteringsfesten. Efter at have fjernet og kasseret gumpen som det første, delte jeg kyllingen ved at skære benene af kroppen, så hele overlåret også blev skåret af. Jeg ønskede så lidt ben som muligt, så derefter skar jeg ned langs brystbenet i hver side, og frigjorde de to store stykker kød med vinger fra skroget. Derved undgik jeg ben på ‘bagsiden’ af brystkødet.

Kyllingen parteret i alle 12 stykker. Kyllingen kan krydres godt og kommes i ovnen, eller skindet fjernes og bruges til kryderetter.

Kyllingen parteret i alle 12 stykker. Kyllingen kan krydres godt og kommes i ovnen, eller skindet fjernes og bruges til kryderetter.

Stykkerne skulle have nogenlunde samme størrelse, så de ville blive tilberedt lige hurtigt. Derfor delte jeg låret i et underlår og overlår, og skar vingestykket fra brystfileten. Resten af fileten blev delt i to, efter inderfileten var taget fra. Nu havde jeg så de ønskede 12 gode stykker kylling, og så mange ben som muligt skåret fra. Disse må man endelig ikke bare smide ud – de kan bl.a. bruges til at koge en god suppe eller hønsefond på.

Opskrift og ingredienser

Den endelige ret lige inden den skal i ovnen i 60-70 minutter. Ventetiden kan bruges på at nyde vinen.

Den endelige ret lige inden den skal i ovnen i 60-70 minutter. Ventetiden kan bruges på at nyde vinen.

I rømertopfen kom jeg kyllingen (med alt ‘løsthængende’ skind fjernet), to store snittede gulerødder, et rødløg delt i kvarte (læg dem øverst så de bliver sprøde), to tomater hver delt i tre samt en stor porre i 1/2 cm. skiver. (Der kunne også tilsættes mange andre spændende grøntsager, men dem havde jeg ikke lige på lager.) Ovenpå kom jeg nu en masse friskplukket timian og rosmarin – og meget mere peber end du regner med! Det skal være friskkværnet for at give den gode, varme smag. Selvom det er umoderne i disse helsetider, er gode mængder salt nødvendig, da retten ellers let bliver fersk.
En flaske Cremefine og tre dl. rødvin (her en god flaske australsk Pinot Noir fra Mountain Pass) udgjorde væsken der blev tilsat. En mere frugtig vin kunne sagtens bruges i stedet for – men jeg er generelt fortaler for, at hvis der skal vin i maden, skal den også serveres til maden. Jeg mener Pinot Noir (også) går fantastisk godt til netop kylling.
På med det fugtige låg, ind i en kold ovn på 200 grader, vente 60-70 minutter og retten var klar. Serveres med ris.

Resultatet blev godt, med saftig kylling og meget smag fra især peber, rødvin og kraften fra de mange grøntsager. Det kan godt være det er sensommer, men derfor kan simremad nu være rigtig godt alligevel.

Hvis du har gode erfaringer med en rømertopf, er du meget velkommen til at dele dine opskrifter med os andre i kommentarfeltet nedenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>