Rugbrød med koldrøget laks fra Fanø, dildmayonnaise og "grillet agurk"

Et af de gode eksempler på Orangeriets kokkekunst udi smørrebrød

Hvis man skal gøre det, kan man lige så godt gøre det ordentligt. Frøkenen og jeg blev derfor hurtige enige om, at søndagens obligatoriske omgang motion måtte retfærdiggøre en efterfølgende frokost på Orangeriet ved Kongens Have i København.

Selvom vi begge var Orangeri-jomfruer inden dagens besøg, havde stedet længe stået på vores altid opdaterede liste med spisesteder, der kun kan besøges for sent (hvorfor ligger den liste egentlig ikke synlig her på bloggen?). Det skorter ikke ligefrem på omtale af denne klassiske frokost- og middagsrestaurant, hvor både prisniveaet og vores forventninger til dagens søndagsfrokost var over middel.

Søndagens menukort er relativt begrænset i forhold til hverdagskortet. Lige så er åbningstiderne, da restaurantens ”kun” er åbent kl. 12-16. Det er dog fire timer mere end de fleste konkurrerende steder på denne ugens sidste dag.

Udvalget består ganske enkelt af syv slags smørrebrød (75 kr./stk.), to forskellige osteanretninger (126 kr./stk.), fem slags kager til kaffen (75-97 kr./stk.) samt kransekage eller lidt sødt halløj til kaffen (47 kr.). Dagens tema var ubetinget smørrebrød og den hertil nødvendige væske, der i dag blev leveret af det sjældent skuffende Fur Bryghus.

Vi spiste os hver især igennem tre af kortets syv rugbrødsanretninger. Det økologisk hønseæg med rejer, citronmayonnaise, dild og karse blev fravalgt til fordel for disse herligheder:

  • Rugbrød med stegt sild, sennep, rødløg, kapers og dild
  • Rugbrød med koldrøget laks fra Fanø, dildmayonnaise og ”grillet agurk”
  • Rugbrød med kalvetatar, rå rødbede, peberrod, syltet agurk og æggeblomme
  • Rugbrød med tatar af rimet torsk, gedefriskost og syltet selleri og karse
  • Rugbrød med hønsesalat og svampe, æbler, bladselleri og persille
  • Rugbrød med roastbeef, høvlet peberrod, ristet løg, pickles og persille

Den korte version af oplevelsen er, at alle seks anretninger begejstrede – og endda overraskede. Ubetinget. I dette album ses billeder af alle seks varianter:

Anretningerne var særdeles velbyggede moderne udgave af gamle klassikere. Selvom ingen kunne modsige det, havde Orangeriet heldigvis ikke valgt at beskrive deres stil som ’Nyt Nordisk’ ét eneste sted i menukortet. Jeg mener det er en slidt frase, som vel efterhånden blot er et udtryk for ’moderne kvalitet’. Det var dog som sagt alligevel stilen. Altså ’Nyt Nordisk’. Karse, grillet agurk, gedefriskost osv. havde fundet sin berettigede vej til tallerkenerne.

Alle ingredienser var særdeles velsmagende, havde karakter og smag. Den rimmede torsk og kalvetataren var (vel af natur) ret milde i smagen, og sammen med Fanø-laksen også de mest ’tilgængelige’. De mest imponerende var hønsesalaten og Fanø-laksen. De stegte sild, Fanø-laksen og roastbeefen var utrolig vellavede, og lod virkelig tilbehøret spille med. Så meget sammenhængende velsmag på rygbrød opleves sjældent.

Al ovenstående begejstring tilskrives maden. Det er faktisk ikke retfærdigt overfor tjenernes service og stedets indretning, som også har fortjent rosende ord. Med udsigt lige ud til terrassen på kanten af Kongens Have og de store panoramavinduer der virkelig give udsigten plads i hele restauranten, gør det svært ikke at blive imponeret. De kunne sælge Merrild Mellemristet filterkaffe med et Karen Wolff-bidrag on the site til overpris og stadig være velbesøgt. Men det gør de så langt fra. Tak!

Man kan vel ikke lave en anmeldelse uden en let kritisk røst overhovedet? Hvis man skulle finde ét kritikpunkt, ville det nok være prisen, trods den høje kvalitet. Med over 550 kroner for 2×3 stykker smørrebrød med 1 lille øl samt vand kan man da sige udgifterne skulle være dækket ind.

Trods prisen skal der alt i alt her fra lyde en klar og varm anbefaling af Orangeriets søndagsbord.

Velbekomme.

  1. torben says:

    Hej Brian

    Du skulle måske slå din vej forbi Tingstedets Smørrebrød

    DE laver altså virkelig lækkert smørrebrød, og deres STORE luksus madder er virkelig virkelig lækre og så koster de kun 45 kr.

    Du finder Tingstedets smørrebrød på valby langgade 68
    og du kan se deres menukort på http://www.tingstedets.dk

    Jeg skriver det ikke så meget fordi du skal anmelde dem, men mere som anbefaling til hvis du virkelig gerne vil have godt smørrebrød en dag

    Ellers virkelig god blog du har
    kh
    torben

  2. FirstCoral says:

    I have noticed you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn additional bucks every month because you’ve
    got high quality content. If you want to know how to make extra money, search for:
    Mrdalekjd methods for $$$

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>