GløggekstraktJuletraditionernes tid nærmer sig. For vel nok de fleste af os betyder dette, at vi snart skal drikke varm frugtsaft med enormt gamle vindruer, også kaldet gløgg.

Vil man lave essensen selv, skal man snart i gang. Har man et nogenlunde veludrustet krydderiskab og fejret november med indkøbet af en appelsin, skal der faktisk kun et par friske figner samt 20 min. køkkenarbejde til, for at få fremtryllet din helt egen hjemmelavede gløggekstrakt. (Snaps har man naturligvis altid på lager.)

Kort fortalt fremstilles hjemmelavet gløggessens ved at lade skårede friske frugter trække i en julekrydret sukkerlage tilsat gode mængder smagsneutral snaps. Jo længere ekstrakten får lov at trække, jo bedre. Den skal minimum stå fire dage, men længere tid anbefales. Jeg har stadig en god sjat fra sidste år stående på køl.

 

Ingredienser

2 dl vand
80 g sukker
Evt. en tsk. brun farin (anbefales, men ikke nødvendig)
1 vaniljestang flækket på langs
3 kanelstænger
1 spsk. hel kardemomme
1 spsk. hele nelliker
2 stk. hel anis
2 friske figner
1 appelsin
5 dl smagsneutral snaps

Opskrift

  1. Varm vand og sukker (og evt. farin) op, til sukkeret er opløst
  2. Tilsæt den flækkede vaniljestang, kanel, nelliker, kardemomme og anis, og hæld snapsen i under omrøring. Varm let op et par minutter, og lad det derefter afkøle lidt.
  3. Fjern det hvide fra appelsinen med en kniv, og skær den i både. Del den ikke bare med fingrene – frugtkødet skal være “blottet”. Skær fignerne i både og kom dem i en skoldet flaske sammen med appelsinerne.
  4. Hæld sukkerlage med snaps og krydderier over frugterne, luk til og lad den trække i mindst fire dage – men meget gerne flere uger. Jo længere tid jo bedre.

Tilsæt 1-2 dl ekstrakt pr. flaske lun rødvin efter smag og server med rosiner og mandelsplitter. Hvis du har forslag til forbedringer eller andre krydderier, er du meget velkommen til at berige os andre i kommentarfeltet nedenfor.

Ekstrakt til hjemmelavet gløgg

Årets variant af den hjemmelavede gløggekstrakt. Nu tilsat to slags snaps, peberkorn og et laurbærblad.

Årets variant af gløggekstrakten indeholder foruden disse ingredienser også nogle sorte peberkorn, et laurbærblad samt frugten af en klementin, for at give den lidt mere krydderi og sødme. Derudover er de 5 dl snaps fordelt mellem 2,5 dl klassisk neutral Brøndum og 2,5 dl af den lidt mere krydrede Gylden Mild Høker. Når julen nærmer sig og det er tid til prøvesmagning, skal jeg nok berette om resultatet i en kommentar.

Hvis du selv har erfaring med andre varianter eller interessante krydderier der kan tilsættes, vil jeg opfordre dig til at dele det med os andre nedenfor.

God fornøjelse.

 

FUN FACT: Gløgg blev først kaldt “glødet vin” (først skrevet “glødg”), og den havde et betydeligt lavere alkoholindhold end nutidens gløgg. Da man opdagede, at karamelliseret sukker forbedrede smagen, opstod den stærke gløgg. Man anbragte nemlig sukkeret på et net over gløggen, antændte alkoholdampene og lod flammen smelte sukkeret ned i gløggen. Kilde: familiejournal.dk

 

Jeg har tyvstjålet det meste af opskriften fra et sted på nettet forrige år, men kan ikke finde den igen. Skulle du falde over den på internettet, må du meget gerne skrive en kommentar nedenfor, så jeg kan få krediteret den oprindelige gløggmager.

    • Brian says:

      Hej Lone

      Ingefær er et rigtig godt bud på en forbedring. Det vil jeg klart teste næste år :)

      Chili kunne sikkert også være et godt supplement, men jeg tror man skal bruge med omhu, for ikke at overdøve smagen af alle julekrydderierne. Men det er selvfølgelig et spørgsmål om smag – og dosering :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>