Risengrød i ovnen? Jo, den er god nok. Nemmere bliver det ikke! Jeg lod mig inspirere til at bruge römertopfen til risengrød hos Klidmoster, som i selvsamme indlæg omtaler ølsirup – det står højt på listen over ting der skal afprøves.

20121201-215025.jpg

Fremstillingen af risengrøden er såre simpel: 1,5 dl ris til 1 liter mælk, og lidt salt. Det hele hældes i den gennemfugtede römertopf og stilles i en ikke-forvarmet ovn ved 130 grader. Römertopfen er som bekendt lavet af ler, og det tåler bedst en gradueret temperaturændring.
Jeg har læst mig til at 130 grader er den gyldne temperatur hvad risengrød angår. Herover risikerer man at det brænder på. Ovne er forskellige og svinger i temperatur, så det er nok en god ide at prøve sig frem første gang. Her stod ovnen på 140 grader under hele tilberedningen uden problemer. Det tog lige godt to timer, før vi have spiseklar risengrød.

De timer kunne jo passende bruges på at tilberede en lille portion æblesmør. Æblesmør er groft sagt en lidt krydret æblegrød som er kogt helt ind. Opskriften fandt jeg hos en anden madblogger, nemlig Valdemarsro. Hvis ikke I kender bloggen, så kig forbi hende for opskriften på æblesmør eller andet godt.

Jeg kogte æbler, vand, stjerneanis, kanelstang, vanillepulver og sukker sammen først.

20121201-215609.jpg

Da æblerne var kogt ud, moste jeg det hele gennem en si og kogte derefter resterne ind ved middel varme i ca. halvanden time til risengrøden var færdig.

20121201-215702.jpg

20121201-215708.jpg
Og ja, det er sørme den hjemmelavede gløgg, som har sneget sig med til højre i billedet.
Her er hvad jeg fik ud af fem æbler:

20121201-215831.jpg

Altså kraftigt reduceret, velsmagende æblemasse.

Risengrøden serveres traditionen tro (og det piller man ikke ved!) med kanelsukker og smørklat – og blev blot suppleret med en klat koncentreret æblesmag.

20121201-220647.jpg

Jeg kan iøvrigt tilføje at fordelen ved ovnmetoden fremfor dynemetoden er at man undgår at forvandle grøden til en ren bakteriebombe. Generelt er jeg ikke specielt sart, trods min bakterielle uddannelse, men tag et kig hos Fødevarestyrelsen hvis I vil læse nærmere.

Glædelig december!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>