I tråd med forrige indlæg fik jeg lyst til at dele nogle af mine til tider ustrukturerede tanker om forskellige tilgange til mad, særligt kulhydratelimination. Palæo, Atkins, LCHF… Kært barn har mange navne. Jeg er bevidst om at de alle repræsenterer en unik tilgang til mad og ernæring generelt, dog har de en vigtig ting tilfælles: Kulhydrater og gluten er udskældte, og protein forgudet. Grundlæggende bygges der på en tilgang om, at vores kroppe ikke er evolutioneret mærkbart siden stenalderen, og derfor ikke er skruet sammen til at leve som vi gør idag, særligt med kornprodukter som en grundsten i vores føde. Det er en interessant tilgang til mad, og elementer af denne levevej har jeg i høj grad taget til mig – minimere indtaget af forarbejdede fødevarer, undgå hurtige kulhydrater såsom hvidt brød, hvidt pasta and all the rest.

Dog fylder fuldkorn og frugt i min kost i, i mine øjne, passende mængder, og det er jeg tilfreds med. Da løb er min primære kilde til motion, kortere og længere ture flere gange om ugen, tror jeg på at et fornuftigt basisindhold af kulhydrater i kosten giver mening, da det er herfra energien kommer under de korte løbeture, og i de første dele af de lange løbeture. Når kulhydraterne er brændt op, skifter kroppen til fedtforbrænding – det kan vi selvfølgelig godt lide, men processen er tungere at trække for kroppen, og tempoet vil derfor nedsættes. Det kan vi ikke så godt lide. En kombination af energi fra kulhydrater og fedt er derfor at foretrække, og det opnår jeg ved at indtage kulhydrater af forskellig art i min dagskost.

Jeg er tiltrukket af forskellige ‘madreligioner’ som vi kalder det herhjemme, og snupper elementer fra alle verdener: Vegetarisk, palæo, rawfood med mere. Jeg tror på at sund fornuft og ‘alt med måde’ virkelig kan gøre meget. Jeg har respekt for folks valg af fødevarer, og vi meget gerne blive klogere på baggrunden for folks til- og fravalg – jeg har muligvis noget at lære.

Lever du på en måde, der af andre opfattes som ekstrem? Og hvad er din baggrund for det?

  1. Brian says:

    Hvis der i øvrigt er noget der er mere udskældt end kulhydrater, så er det nok fedt. Vi kæmper stadig med efterdønningerne af 90’ernes misforståede LIGHT-bølge. Jeg er fuldstændig enig med din pointe om at spise varieret, frem for blindt at følge en af de populære kure. Både fedt, kulhydrat og protein er vigtig i de rette mængder – særligt hvis man dyrker meget motion. Indtil der kommer et indlæg om dette på Snak om MAD kan man smuglæse denne glimrende artikel: http://vorespuls.dk/artikel/traen-paa-den-rigtige-energiblanding

    • http://www./ says:

      It's great that generic TLDs will now have their locations tagged if they are foreign. But what about ccTLDs that aren't actually located in that ccTLD? For example, identi.ca (no location, in practice) or my site, technobabbl.es (no location, but technically the United States because that's where I live)? There are a lot of ccTLD sites that use the ccTLD for domain-name shortening rather than indicating where they are. And it doesn't help that Webmaster Tools won't allow changing the geotargeting of a ccTLD domain.

    • bank lehnt kredit ab says:

      Salut à toute l’équipe ! Juste un petit post pour vous dire que nos clients et notre staff sont impatients de découvrir les dates de la saison. Nous attendons donc les listes d’inscription, et quelques flyers…dès que tout sera ok, bien sûr… Merci d’avance et à très vite !Nelly/staff tamtamshop.

    • http://www.hackcheatstool.us/ says:

      I have the hardest time with made-up words like when someone told me “I don’t office there.” Since when is “office” a verb? “I don’t have an office there.” Also, I recently heard about “on-boarding” new employees–are they walking the plank? We’re “bringing them on board,” also jargon, but at least it makes sense.

    • get a car now says:

      november 02, 2012 at 12:37 am I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

    • vegas world says:

      Kako, màs ligero de asì no se puede. No soy una amante del sushi la verdad, pero cada vez que veo alguien que come muy cool su sushi con los palitos y metièndolo a bañar en la salsita…bueno, quiero ser cool yo tambièn :)

  2. Jane (Madbanditten) says:

    Jamen, jeg spiser jo så efter LCHF principperne, og det opfattes jo stadig af nogen som ekstrem :)

    Jeg er ikke enig med dig i, at man på LCHF behøver at forgude protein. Hensigten er, at man spiser almindelige mængder protein men øger fedtet på bekostning af kulhydraterne. Som du selv er inde på, skifter kroppen til fedtforbrænding, når kulhydratdepoterne er tomme, hvilket de som regel er på LCHF. Det betyder for os, der både spiser LCHF og løber, at vi ikke oplever følelsen af at gå sukkerkold, når kroppen skifter brændstof fra kulhydrat til fedt. Spiser man en almindelig dansk kost efter de danske anbefalinger, er det et sjældent syn, at man får tømt sine kulhydratdepoter overhovedet, og derfor er kroppen ikke vant til at skulle skifte over. Jeg løber lige så langt og hurtigt på LCHF, som jeg gjorde, da jeg spiste en mere kornbaseret kost (dog ikke i starten, det vil jeg give dig, men da kroppen først havde vænnet sig til dit nye brændstof).

    Blev det lige en lang første kommentar? Det var sådan set slet ikke meningen, at jeg ville holde salgstale for LCHF, for jeg synes, det er langt vigtigere, at vi hver især finder den vej, der er rigtigst for os. For vi er jo ikke ens. Og faktisk kom jeg hertil via blomkålspizzaen, som pingede tilbage til mig. Din ser lækker ud :-)

    Hej fra Jane

    • Karina Marie says:

      Hej Jane

      Det overrasker mig faktisk, at du efter en tilvænningsperiode er i stand til at løbe lige så langt og hurtigt som på kulhydratholdig kost. Må jeg spørge hvor lange ture du løber?
      Du har helt ret i at motionister sjældent oplever at gå sukkerkolde – selv under en halvmarathon når man ikke at tømme depoterne, hvis man ellers har spist fornuftigt op til. Jeg har løbet to marathons, og i det spil er det vist en anden snak :)
      Jeg læste iøvrigt dit indlæg fornyligt om forskellen på LCHF og Palæo, det var spændende læsning, og gjorde mig klogere. Selv om jeg ikke sværger til hverken/eller af madprincipper, så vil jeg meget gerne lære mere om det hele, og tage de ting til mig som jeg synes fungerer.

  3. emma says:

    Ej hvor er det en spændende blog… Jeg har ikke selv en madreligion, udover at jeg gerne vil leve sundt. Derfor spiser jeg egentlig bare varieret. Elsker mad og tror ikke jeg kunne undvære kartofler, ris og pasta og brød. Men så længe man spiser det med måde, så har vægten og kroppen det godt :)
    Det er en super spændende blog og den vil jeg da lige følge lidt med på :)

    • Karina Marie says:

      Hej Emma, tusind tak for din positive kommentar. Vi har også selv den holdning at der skal være plads til det meste, netop med tilgangen alt med måde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>