Gulerødder i desserten?! Jeps, det blev testet fornyligt, samme aften hvor der blev spist sous-vide bøffer. Opskriften stammer fra vegetaropskrifter.com, men blev modificeret og smukkificeret en smule. Jeg elsker at spise mad der er pænt at kigge på, det gør på en eller anden måde oplevelsen endnu bedre.

20120926-191023.jpg

Ingredienserne til 2-3 portioner er som følger:

3 store gulerødder
0,5 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1-2 knivspids ingefær
5 mynteblade
1 spsk citronsaft
1 spsk vanillesukker
Vanillekorn fra 1 vanillestang
1 dl skyr
1 dl piskefløde

Gulerødderne skrælles, skæres i små stykker og koges møre, og blendes med alle ingredienser pånær skyr, fløde og lidt vanillesukker. Jeg brugte en stavblender, det gav en lidt grynet konsistens, jeg tror man kan få den noget finere med en lidt mere aggressiv blender. Massen skal stå på køl nogle timer.
Inden servering piskes fløden til skum og vendes med skyr og vanillesukker. Desserten anrettes i høje glas med skiftevis et lag gulerodscreme og et lag flødeskyr. Mellem lagene tilføjede jeg lidt bid i form af kokostern, og øverst blev der pyntet med en håndfuld hakkede rosiner og pekannødder, og et mynteblad.

Og den der sukkerting der stikker op af glasset, spørger du? Elementært. Flormelis varmet langsomt op i en gryde til det lige begynder at karamellisere – hæld det ud på en bageplade med en ske i det mønster du ønsker (eller evner). Når det er størknet kan karamellen let frigøres fra bagepapiret og pryde din yndlingsdessert.
Skulle man have problemer med at gøre gryden ren bagefter (det skete naturligvis ikke for mig… host!) kan man give den et kort opkog med vand og sæbe, så løsner karamellen sig. Skeen, som ligeledes muligvis er fedtet ind i størknet karamel, kan komme med i sæbebadet.

20120926-191109.jpg

Som en sidebemærkning vil jeg lige tilføje, at efterladenskaberne af gulerodscreme og flødeskyr dagen efter blev rørt sammen til en ensartet masse, og spist med lidt nødder og rosiner – det var bestemt ikke dårligere!